Sapupira / Angelim Pedra

Algemeen
Duurzaamheidsklasse
2
Sterkteklasse
Botanische_naam
Hymenolobium excelsum
Andere namen
Angelin, angelim, sapupira amarela, sapupira amarella, angelim do para, angelim da mata, angelim pedra, angelim da terra, caramate, murarena, sapupira, Saint Martin gris, makkakabbes
Continent
zuid-amerika
Groeigebied
Brazilië, Suriname, Guyana, Frans Guyana
Houtvademecum nr
188
Kwaliteitsklasse
Bronvermelding
www.houtdatabase.nl
Eigenschappen
Volumieke massa
680-1000 kg/m3
Krimp naar 12% radiaal
Krimp naar 12% tangentiaal
Hardheid
7650 N
Elasticiteitsmodus
14100 N/mm2
Buigsterkte
121 N/mm2
Druksterkte
62 N/mm2
Treksterkte
Kenmerken
Kleur
Geelachtig, Donker
Nerf
Grof
Draad
Recht, Kruisdraad, Golvend
Verkleuring
De kleur van het kernhout is vers geel-oranjebruin tot donkerbruin dat aan het licht blootgesteld lichtbruin wordt.
Overige bijzonderheden
Het kleurverschil tussen het lichtgekleurde parenchymweefsel en het donkere vezelweefsel is opvallend en geeft angelim pedra een zeer herkenbaar uiterlijk. Kenmerkend voor angelim pedra zijn de licht- tot donkerbruine gomvlekken die in het hout voorkomen en die voor sommige toepassingen decoratief kunnen zijn.
Bewerking
Spijkeren en schroeven
Matig
Lijmen
Goed
Oppervlakteafwerking
Goed
Overige opmerkingen
Spijkeren en schroeven; Matig. Voorboren wordt aanbevolen. Oppervlakafwerking; Goed, met alkydhars verf. Goed met dekkende watergedragen systemen. Voor glad werk is een vulmiddel noodzakelijk. Bij watergedragen verven is enige bruine uitloging van inhoudsstoffen mogelijk. Afgewerkt kan het op de plaatsen van de donkere vlekken lijken alsof het hout aldaar is ‘geplamuurd’. Bij verven met een voldoende hoog vast stofgehalte kunnen deze gladde plekken worden vermeden. Bewerkbaarheid; Goed. Bewerken met handgereedschap is soms moeilijk door de afwisselende harde en zachte weefsels. Machinaal bewerken gaat goed, maar gehard stalen snijgereedschap en een correcte snij- en spaanhoek zijn noodzakelijk voor een goede standtijd van het snijgereedschap en een goed resultaat. In de praktijk komen bij een onjuiste instelling van gereedschap na het schaven nog wel eens inspringsels voor. De typische geur aan het verse hout verdwijnt na enkele weken.